Július 4-én száll fel újra az első gép Nur-Szultanba

Többek között gazdasági kérdésekről tárgyalt Abdrasov Zsanibek Kazahsztán magyarországi nagykövete és Horváth László, tiszteletbeli kazah konzul. A felek megállapodtak abban, hogy – a COVID világjárvány után – ismét rendszeres repülőjárat indul Budapest és Nur-Szultan között, valamint előrehaladott tárgyalásokat folytattak mezőgazdasági, turisztikai kérdésekben is.

Július 4-én régi-új időszámítás kezdődik a két ország együttműködésében: a Wizz Air ekkor indítja újra repülőgépeit a kazah fővárosba, melyet – a remények szerint – rendszeresen, heti egy járat követ majd. Az újraéledő légiforgalom mellett, a gazdasági megállapodások is jelentősek. Korábban Nagy István agrárminiszter látogatásának eredményeképp a két ország mezőgazdasági – elsősorban vetőmagra koncentrálva – kérdésekben is együttműködik, valamint vizsgálják az építőipari alapanyagok kereskedelmi lehetőségét is.

A két ország gazdasági és kulturális kapcsolata jelenleg nagyon élénk: ősszel hazánkban rendezik meg a Kazah-Magyar üzleti tanács soron következő ülését, emellett gazdag kulturális programok is szerveződnek a két országban a következő időszakban. Mindezen túl, új turisztikai térképek készültek, amelyek nem csak a két nagy várost, hanem a „vidéket” is csábítóvá hivatottak tenni a beutazók számára. A beutazást megkönnyítve, heteken belül megszületik a magyar védettségi igazolvány elfogadásának lehetőségéről is.

A további gazdasági élet élénkítését megcélozva, mind a kazah, mind a hazai gazdasági szereplőknek egy kézikönyv állt össze, mely a két ország geopolitikai, gazdasági, adópolitikai törvényeit, szokásait foglalja össze.

A két ország között, a következő időszak egyik fontos tárgyalási témája lesz az „Egy Övezet Egy Út program (más néven Új Selyemút), mely egy több mint hatvan országra kiterjedő komplex geopolitikai-stratégiai terv, mely politikai, gazdasági, védelmi célokat ötvöz, és amelyet Kína indított útjára. Kazahsztán és Magyarország megerősítette: ebben a programban is szorosan együtt kíván működni a két ország.

A találkozón a Kazah Nagykövet reményét fejezte ki, hogy a magyar miniszterelnök ismét látogatást tesz országukba.