Az ukrajnai háborús állapotok miatt mások mellett az ott tanuló, dolgozó kirgiz állampolgárok is érthetően a saját hazájukba való sürgős visszatérést választják. Légi úton Ukrajnából ez nem lehetséges és közúton sem könnyű eljutni valamelyik szomszédos országba, hogy aztán onnan repülhessenek távoli országukba.

A mintegy 600 hazatérni igyekező állampolgáruk kimenekítésére a kirgiz kormány az érintett országokban lévő külképviseleteik útján jól szervezett evakuációs akciót indított, amelyben a hivatásos diplomaták mellett kulcsszerepet kaptak Kirgizisztánnak a térségben működő tiszteletbeli konzuljai.

A lengyel és a román irány mellett kiemelkedő fontosságúnak bizonyul a Magyarországon keresztül vezető útvonal. Az első nagy csoport, 107 fő, többségükben nők, édesanyák kisgyermekeikkel kedden kora reggel érkezett az ukrán-magyar határra, ahol Almazbek Asanbaev, a budapesti kirgiz nagykövetség tanácsosa fogadta őket két kényelmes, modern autóbusszal, amelyekbe a számukra szinte végtelen hosszúnak tűnő, Ukrajnát átszelő buszozás, majd a határnál a többórás várakozás után végre megkönnyebbülten szálltak be a testileg-lelkileg kimerült utasok. Magyar földre léptek, és ez nekik most az életet, a félelemtől való megszabadulást, a megmenekülést jelentette.

Míg az érkezők napok óta először nyugodtan alhattak, a humanitárius segítségnyújtás szervezői, a kirgiz nagykövetség diplomatái s velük Erdős Endre Kirgizisztán tiszteletbeli konzulja már a következő csoport csütörtök délelőtti Magyarországra érkezését készítik elő a már bevált logisztikával. Áldozatos, szinte éjjel-nappali munkájukban támaszkodhatnak a mentőakció pénzügyi hátteréhez nélkülözhetetlen humanitárius összefogásra, amelyhez az első adománytevő kirgiz tiszteletbeli konzul kezdeményezésére a két testvéri ország s a két, rokonságot ápoló nép együttműködésének magyarországi és kirgizisztáni barátai az első szóra csatlakoztak. A kimenekülők örömkönnyei és köszönő szavai őket is illetik, Papcsák Ferencet, a magyar országgyűlés Közép-Ázsia baráti csoportjának korábbi vezetőjét, Horváth Lászlót, Kazahsztán magyarországi tiszteletbeli konzulját és Kirgizisztánban Genrih Balján tiszteletbeli magyar főkonzult.