A péntek délutáni eseményen jelen volt többek között Nagy István agrárminiszter is.

Pénteken délután négy kamionban mintegy négyezer hektárra való kukorica-vetőmag indult Törökszentmiklósról, közel ötezer kilométeres útjára, Kazahsztánba. Az eseményen jelen volt Abdrasov Zsanibek, a Kazah Köztársaság Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete is.

A martonvásári Marton Genetics cégcsoport jelentős mennyiségű hibridkukorica-szállítmánya, a törökszentmiklós-szenttamási Vetőmagüzem – TM Zrt. földjének kincse hamarosan a közép-ázsiai ország területén fordulhat termőre.

Mérhetetlen terület, mérhetetlen gazdagság van Ázsia-szerte. Magyarország nyitott ország, nem hagyhatjuk kiaknázatlanul a kelet felől és afelé kínálkozó lehetőségeket - beszélt a közeljövőről is a földművelésügyi miniszter.

Az eseményen felszólalt Sándorfy András, a Marton Genetics cégcsoport két meghatározó tagjának, az Elitmag Kft.-nek és a Bázismag Kft.-nek az ügyvezetője, aki elmondta, az exportpiacokon és a vetőmag-önrendelkezésben is erősíteni fogja Magyarország pozícióját.

A cégcsoport hamarosan a legnagyobb kazah városban, a másfél millió lakosú Almatiban nyit új raktárat, és a magyar vetőmagokat innen fogja forgalmazni keleti partnereinek.

Arról már Miskucza Péter, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. agrárgazdasági igazgatója szólt, hogy társaságuk négyezer hektáron folytat növénytermesztést. E terület egyharmadán vetőmagokkal foglalkoznak, a legjelentősebb, mintegy ezer hektáron folyó kutatómunka a hibridkukorica-előállítás.

A felszólalók hangsúlyozták, hogy a magyar kukorica-vetőmag olyan, mint a magyar ember: rögös földben megszületik, majd küzd, élni akar, és nem akarja, hogy mások elnyomják. Életre való!

https://www.agrarszektor.hu/noveny/elarulta-az-agrarminiszter-mi-a-magyar-mezogazdasag-csucsteljesitmenye.28876.html

Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.