A Kazah Köztársaság Karcag városában lévő Tiszteletbeli Konzulátusáról aggodalmunkat és sajnálatunkat fejezzük ki a napokban Kazahsztánban zajló események miatt, melyet folyamatosan figyelemmel kísérünk.

Közel 30 éve tartó tiszteletbeli konzuli tisztségem során sok csodálatos emberrel találkozhattam, fantasztikus helyeket ismerhettem meg Kazahsztánban. Minden odautazásomból feltöltődve térek haza, mert ott tartózkodásom során olyan emberekkel találkozom, akik bizalommal, barátsággal nyitnak felém. Kazah üzleti kapcsolataim barátsággá alakultak az évek során, támogatjuk egymást ezzel is segítve a kazah magyar kapcsolatok még szorosabbá fűzését.

A magyarok és a kazahok rokonai egymásnak, a hosszú évtizedek során szoros barátságot, együttműködést, szolidaritást alakítottak ki népeink egymás között. A jelen helyzetben, rajtunk, magyarokon a sor, hogy támogassuk és szolidaritást nyújtsunk kazah rokonainknak.

Ezúton fejezem ki reményemet és bizalmamat, hogy a lehető leghamarabb megoldódik a kialakult feszült helyzet, és helyreáll a biztonság, a nyugalom és a konszenzus, amelyre most szüksége van az országnak.

Hiszem, hogy kommunikáció, bizalom és felelősségvállalás révén, hosszútávon fenntartható és határozott egyezségre lehet jutni a kazah nép fejlődése érdekében.

Mi, magyarok minden támogatásunkkal a kazah nép mellett állunk a békés és nyugodt jövőért, valamint az ország helyzetének stabilizálásáért, annak a gazdasági fejlődésnek folytatásáért, amely Kazahsztán függetlenségének kihirdetése óta eltelt 30 évben történt.

2022. január 11.

Horváth László
tiszteletbeli kazah konzul