A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) november 22-én tartotta a Magyar-Kazah Üzleti Tanács 6. együttes ülését és üzleti fórumát. Az eseményen köszöntőt mondott Varga Mihály pénzügyminiszter, Szulejmenov Timur, a Kazah Köztársaság nemzetgazdasági minisztere, Horváth László, a Magyar-Kazah Üzleti Tanács elnöke, valamint Szárszenov Dzshambulat, a Kazah-Magyar Üzleti Tanács elnöke. Ezt követően kétoldalú együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar–Kazah és Kazah–Magyar Üzleti Tanács, az IFUA Horváth and Partners Kft. – Kazenergy és a LAC Holding Zrt. - Kazahsztán Sportorvosi Szövetsége. Az ülés második felében előadásokat hallhattak a résztvevők, valamint kétoldalú üzletember találkozón is részt vehettek az érdeklődők.

2012. augusztusában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 45 magyar vállalkozás részvételével megalapította a Magyar-Kazah Tagozatot, melynek fő célkitűzése, hogy elősegítse a magyar vállalatok kazah piacra lépését. Jelenleg 70 tagvállalat van. Kazahsztánban 2013 elején megalakult a Tagozat közvetlen partnere a Kazah-Magyar Üzleti Tanács, melynek elnöki posztját Szárszenov Dzsámbulát, a Kazenergy elnöke tölti be. A Magyar-Kazah Üzleti Tanács magyar társelnöke Horváth László a LAC Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az Üzleti tanács megalakulása fontos előrelépés a magyar-kazah gazdasági kapcsolatok fejlődésében.

Az eseményen Horváth László beszédében elmondta, hogy hatalmas lehetőségei vannak a magyar cégeknek Kazahsztánban leginkább az energetika, mezőgazdaság, vízgazdálkodás, hulladékkezelés, turizmus, gyógyszeripar és a mezőgazdasági IT területeken. A Kazah-magyar kereskedelmi irodák - amelyek Astanában és Almatiban is rendelkeznek személyzettel - készséggel nyújtanak segítséget az érdeklődő cégek számára.  Horváth úr beszédében kiemelt néhány fontos dolgot a mezőgazdaság terén: Magyarország a világon élenjáró a vetőmag előállításban, ennek következtében igen komoly program indult el, azzal a céllal, hogy a magyar vetőmag intézetek Kazahsztánban megvessék a lábukat. Az első eredményei meg is vannak, az export növekedéssel jelentős készletmennyiség keletkezett. A program következő állomása, különböző nagyságú földterületeket művelés alá bevonni. Horváth úr megemlítette a Pannon Breeding programot, amely keretein belül Magyarországon szinte az összes kutatóintézettel és mezőgazdasággal foglakozó egyetemmel együtt több, mint 160 kutató foglalkozik kertészeti kutatásokkal. Ezzel egy időben aláírásra került egy együttműködés Almatiban kazah partner kutatóintézetekkel.  Végül, de nem utolsósorban, Horváth úr felhívta a figyelmet, hogy a mezőgazdasági szektorban óriási lehetőség van a számítástechnikai cégeknek Kazahsztánban, és ebben is szívesen nyújt segítséget a LAC Holding Zrt.

Az ülés második felében Miskucza Péter a LAC Holding Zrt agrárgazdasági igazgatója egy előadás keretében feltárta a közönségnek, milyen tények és lehetőségek vannak a magyar-kazah kétoldalú együttműködésben a LAC Holding tapasztalatai alapján. Előadásában beszélt a vetőmag jelentőségéről, hogy Magyarország hol helyezkedik el a világ vetőmag előállításában, a kukorica jelentőségéről, a Pannon Breeding programról, a 4kocka projektről. Ez utóbbi lényege egy mezőgazdasági szolgáltató központ létrehozása, melynek célja, egy kb. 10 hektárnyi területen olyan mezőgazdasági komplexum létrehozása, amely képes ellátni a környéken 10 -30 ezer hektár termő területet. A szolgáltató központ az alábbi 4 részből tevődik össze: tisztító - szárító - tároló komplexum, mezőgazdasági géppark, szolgáltató - értékesítő központ, szociális blokk.

A plenáris ülés másnap, 2018. november 23-án folytatódott. Az ülésen áttekintették a kétoldalú gazdasági együttműködés eddigi eredményeit és azokat az együttműködési lehetőségeket, amelyek a jövőben meghatározóak lesznek. Az ülés végén Horváth László a Magyar-Kazah Üzleti Tanács társelnöke az elmúlt 25 év magyar-kazah kapcsolatépítés aktív résztvevőjeként elnöki kitüntetésben részesült, ennek jelképeként egy medált adott át neki Szárszenov Dzshambulat, a Kazah-Magyar Üzleti Tanács elnöke.