A HUKZ-Agro Kft. szervezésében, 2023. július 17-én, az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató Állomásra látogatott kazah delegáció az almatermesztésben rejlő lehetőségekről és nagyszabású együttműködések megvalósításáról egyeztetett. Az eseményen Nagy István agrárminiszter is tiszteletét tette.

Az L.A.C. Holdinghoz tartozó LAC KZ és a kazahsztáni K-Agro csoport több mint egy éve folytat szoros együttműködést a hibridkukorica vetőmagtermesztés területén. A vetőmagok előállítását a HUKZ-Agro, a hazai LAC Holding Group és a kazah K-Agro közös vállalata szervezi.

„A K-Agro egyik kazahsztáni leányvállalata, az Alma Iszik Kft., közép- és hosszútávú célja a minőségi almatermesztés.” – fejtette ki az eseményen Csernisev Szergej Igorovics, a vállalat vezetője

Az Issyk régióban található 1000 hektár gazdálkodási terület felén almatermesztés zajlik. Az alma csemeték eddigi holland importját 100%-ban saját termesztésre váltanák hazai faiskolák létesítésével, mellyel jelentős minőség javulást prognosztizálható. A tervek szerint, 2028-ra elérhetik az évi 15.000 tonna termelési mennyiséget, és a célszámok elérésével válogató- és osztályozó sor, valamint hűtőraktárak telepítésével növelik a beruházás értékét. A megmaradt, a piacon nem értékesítendő másodosztályú almák sem vesznek kárba, hisz azokból, kis mennyiségben a Bacchus Global borászattal együttműködve almaborokat készítenek. A későbbiekben nem zárják ki az almalé, cider, avagy calvadost előállítását sem.

Az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató Állomás már több mint 70 éve szolgálja az ország kiváló gyümölcs ellátását. Az állomás legfontosabb feladatai közé tartozik az alma, a körte, a birs és a naspolya génbank fenntartása, különböző termesztéstechnológiai kísérletek folytatása, új tájfajták felkutatása, törzskönyvezése, nemesítése, valamint almatermésűek, meggy és egyes bogyósok gondos fajtakutatása. A társaság jelenleg a Debreceni Egyetemmel szorosan együttműködve Szabolcsi Alma Centrum Nonprofit Kft néven folytatja tevékenységét. Az új név a két évvel ezelőtt elkezdett nagyszabású beruházásra, a Szabolcsi Alma Centrum Komplex Logisztikai és Tudás Központra utal és a beruházás alapjaiban tervezi megváltoztatni az ország almatermesztésének helyzetét és vele együtt a Kutató Intézet jövőbeni tevékenységét is.

A nagyszabású eseményt Horváth László, Tiszteletbeli Kazah Konzul L.A.C. Holding elnök-vezérigazgató köszöntője nyitotta meg, melyben kiemelte a kazah-magyar együttműködések jelentőségét a mezőgazdaság területén is. A köszöntő után Takács Ferenc, a Kutató Állomás vezetője tartott szakmai előadást, amit Csernisev Szergej Igorovics, az Alma Iszik Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutató prezentációja követett.

A találkozón Nagy István agrárminiszter kiemelte, az egyeztetés remek alkalmat teremt arra, hogy jobban betekintünk a magyar gyümölcskutatásba és nemesítésbe. Az Újfehértón megvalósuló Szabolcsi Alma Centrum pedig alapjaiban változtatja meg az ágazat helyzetét. A tárcavezető elmondta, hazánkban az almatermesztés kétharmada léalma és csak egyharmada étkezési alma, azon dolgozunk, hogy ezt az arányt megfordítsuk. Kifejtette, a magyar-kazah politikai és gazdásági együttműködés komoly lehetőséget hordoz magában. Erre a bizalomra szeretnénk építeni az almatermesztés és feldolgozás kapcsán is.

A rendezvényen, egy körbevezetés keretein belül, a résztvevők lehetőséget kaptak a beruházás helyszínéül szolgáló épület, a kutatólabor és az új alma ültetvények megtekintésére is.

LAC HOLDING

Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.